ניתן לחשוב שתאורת הפנים בבתים שלנו ובחללים השונים, היא עניין פונקציונלי בלבד של גירוש החושך, או מקסימום עניין עיצובי. אך האמת כפי שנחשפה במחקרים שונים שנערכו בנושא, היא רחוקה מכך. בכוחה של התאורה לשנות את תפיסת המרחב שלנו, לגרום לנו לרגשות שונים, להרגיע אותנו, לגרום לנו להתרכז וכן הלאה. במילים אחרות, לתאורה יש משקל רב ביצירת האווירה הנכונה לחלל אותו היא מאירה. ממצאים אלו, עוזרים לאדריכלים ומעצבי פנים לדייק אפילו יותר, את סוג התאורה לדיירי המקום, לשימוש החללים השונים ולאווירה הרצויה.
איך תאורה משנה את תפיסת המרחב שלנו בחדר?
לכל אחד ואחת מאיתנו יש יכולת תפיסה מרחבית ברמות שונות. אך יכולת תפיסת המרחב איננה רק תלויה ביכולות האישיות שלנו, אלא תלויה גם במידה רבה בסוג וגוון התאורה שיש באותו המרחב.
היכולת לעבד מידע חזותי, להבחין בפרטים שונים במרחב, לאמוד את גודל החלל ולהתמצאות מבחינה מרחבית, הן כולן יכולות אשר נובעות מהתפיסה המרחבית שלנו.
תאורה נכונה, כזו שתואמת את אופי המרחב בו היא נמצאת, תשפיע באופן ניכר על תפיסת המרחב של כל אחד ואחת מאיתנו. שימוש נכון בתאורה יוכל לגרום לחדרים להיראות גדולים יותר, מרווחים יותר, מזמינים יותר או פרטיים יותר.
איך תאורה משפיעה על האווירה והעיצוב כחלק מתפיסת המרחב?
כשאנו מדברים על אווירה במקום מסוים, אנחנו בעצם מתכוונים לתחושה אותה אנחנו סופגים מהאופי ומהפרטים הסובבים שבחדר, במבנה או בכל מקום אחר. אווירה, היא משהו שניתן לייצר ולשנות, להרים או להוריד ובעצם להגדיר. אחת מהדרכים המרכזיות ביותר לייצור אווירה היא רמת התאורה.
כחלק מהתפיסה המרחבית שלנו, כאשר אנו נכנסים לבית מואר מאוד עם בהירות גבוהה, נקבל בדרך כלל את הרושם של בית מרווח, נקי, גדול וכן של אווירה ערנית, המתאימה למקום בו יש להתרכז או לעשות פעולות שונות תחת אור מלא, כמו למשל במטבח.
אם כן, עלינו לדעת שהתאורה שנבחר תשפיע בצורה גדולה הרבה יותר משנדמה על המקום בו היא תאיר. לכן חשוב כל כך לחשוב על כל אותם הדברים מראש, לתכנן ולהתאים בין גופי התאורה לבין החדר הייעודי וכן להיעזר באנשי מקצוע שיידעו להמליץ, לכוון ולהפנות אתכם לגופי תאורה נכונים ואיכותיים.
איך תשפיע בחירת התאורה בפועל?
מחקרים שנעשו בשנים האחרונות, העלו מספר מסקנות מעניינות בקשר ליחס שבין התאורה, לבין התפיסה המרחבית שלנו. באחד המחקרים, התבקשו קבוצת אנשים לדרג חללים שונים בהם עוצמת התאורה הייתה שונה. את הדירוג הם התבקשו לבצע על פי פרמטרים שונים כמו רוגע, סדר, מרווח, מידת הבהירות ועוד.
תוצאות המחקר העלו מספר מסקנות מסקרנות. ראשית, כל משתתפי הקבוצה, גברים ונשים, דירגו את רמת הבהירות הגבוהה ביותר בחללים בהם עוצמת האור הייתה הגבוהה ביותר. נתון זה אמנם נראה ברור מאליו, אך ההשפעה של הבהירות תורמת לתחושות מבחינת ערנות, ריכוז, מרווח ומצד שני, גם לתחושת חוסר פרטיות.
חללים בהם עוצמת התאורה הייתה נמוכה יותר, כלומר מוארים באור בהיר פחות, קיבלו את דירוג רוב משתתפי הקבוצה כחללים בהם תחושת הפרטיות הייתה גדולה יותר, תחושת הרוגע הורגשה באופן בולט וכן חדרים אלו הוגדרו כמזמינים יותר.
בשלב הסופי של המחקר, רוב משתתפי קבוצת המחקר בחרו בחדרים המוארים באור בהיר, חזק וטבעי יותר כחדרים אותם הם היו מעדיפים. השאלה שנשאלת, היא האם העדפה זו לחדרים בעלי אור בהיר ועוצמתי יותר, תתאים לכל סוגי החדרים בבית? מחקרים אחרים שנערכו בנושא, מצביעים על דעות מגוונות הרבה יותר.
תאורה טבעית מול תאורה מלאכותית
אי-אפשר להתעלם מהנוכחות המבורכת של השמש בעולמנו, אותה שמש שמחממת, מצמיחה ומאירה את עולמנו באור טבעי, בהיר אך בעיקר, משתנה. לאור הטבעי יש כמובן השפעה עצומה שחורגת בדומה לתאורה המלאכותית, מגבולות הפונקציונליות של חושך או אור.
אותו אור טבעי, בשונה מהתאורה המלאכותית, הוא לא משהו שאנחנו שולטים בו, הוא משתנה מדי יום ומדי עונה והוא יכול אף להיות בלתי צפוי. לכן, השילוב אותו נרצה לחפש, הוא השילוב המדויק בין התאורה הטבעית לתאורה המלאכותית. שילוב שיקנה לנו את האפשרות ליהנות מסוג וממידת התאורה הרצויה בכל רגע של היום ובכל מקום בו נשהה.
בתים וחדרים שונים, פונים לכיוונים שונים, מוסתרים על ידי בניינים אחרים וסובלים מסיבות שונות שבגינן פחות אור טבעי חודר לחללים הרלוונטיים. בעוד בתים אחרים, נהנים לעיתים מסביבה מוארת מאוד ומאור טבעי רב. לכן התכנון המוקדם שלפני הבחירה בגופי התאורה לבית, למשרד או לכל מקום אחר, הינו חשוב מאוד וחייב לכלול את מידת האור הטבעי שחודר אל המקומות שהשונים בביתנו.
למה חשובה לנו תפיסת המרחב למה נעדיף תמיד גדול יותר?
תפיסת המרחב שלנו נרכשת כבר בגיל צעיר מאוד, בעזרת התפתחות מכלול החושים הבסיסיים כמו שמיעה, מגע וכמובן ראייה. כבר בצעדינו הראשונים בעולם, עלינו להבין מרחקים, מיקומים יחסיים, צורות של דברים, כיוונים, גדלים ועוד שלל מאפיינים של המרחבים שסובבים אותנו.
שאנחנו מתבגרים והחושים שלנו מתחדדים, התפיסה המרחבית שלנו הופכת כמעט אוטומטית. אנחנו לומדים איך לאמוד מרחקים, לחשב מיקומים ביחס למקומות אחרים ולהתמצאות במרחבים השונים בצורה טובה הרבה יותר.
יחד עם זאת, כטבע או כנתון מולד שנכון כמעט לכל אחד ואחת מאיתנו, נעדיף תמיד מרחב גדול יותר על פני קטן מדי. מרווח הוא משהו שחשוב לנו בכל חלל בו אנו נמצאים לרגע או גרים דרך קבע.
כאמור, ראייה היא החוש החשוב ביותר לתפיסת המרחב שלנו, חוש שמושפע כמובן יותר מהכל מתאורה, שכן בחשיכה תפיסת המרחב שלנו שואפת לאפס.
כשמבינים לעומק וחושבים על החשיבות הגדולה של תפיסת המרחב שלנו, קל יותר להבין למה תאורה, מלאכותית וטבעית, ישפיעו במידה רבה כל כך על התחושה, ההרגשה, ועל התפיסה המרחבית שלנו בכללותה.
לסיכום – תאורה בוחרים רק אחרי שחושבים
לתאורה יש השפעה עצומה על התחושה וההרגשה שלנו. אך אנחנו כבני אדם נרצה כמובן להתאים את גוף התאורה גם מבחינה עיצובית לחלל או לחדר המיועד.
לכן, כאשר אתם מחפשים גופי תאורה לבית, אתם בעצם מחפשים מספר גופי תאורה שונים לגמרי, בעיצובים שונים, בגווני אור שונים, בגדלים שונים ובעיקר לייעודים שונים.