יש לה תוחלת חיים ארוכה, היא יותר מידידותית לסביבה, היא בעלת יעילות אנרגטית מרשימה, יש לה מאות שימושים שונים וכבר אמרו עליה לא פעם בעבר שהיא הולכת להאיר את העתיד. למקרה שעוד לא נדלקה הנורה מעל ראשכם – הסיבה היא כנראה מכיוון שמדובר בנורת לד.
תאורת LED עושה רושם ראשוני של טכנולוגיה חדשה והיא אכן נכנסה לשימוש ביתי רק בתחילת שנות ה-90, אך למעשה הומצאה שנים רבות קודם. אז מהי אותה תאורה ייחודית? מהם השימושים השונים בה? והאם ניתן לעשות שימוש בתאורת לד להכל? רמז - כנראה שכן.
מהי תאורת לד?
שמה של תאורה זה מגיע אלינו מאנגלית ומהמילה – LED שהיא למעשה ראשי תיבות של –Light Emitting Diode ובעברית 'דיודה פולטת אור'. דיודה, היא מעין רכיב אלקטרוני קטן שמאפשר זרם חשמלי בכיוון אחד. אותה דיודה היא הגורם שפולט את האור בזמן מעבר של זרם חשמלי.
כבר בשנת 1962 רשמו שני חוקרים אמריקאים פטנט, על פיתוח של 'אינפרא-אדום' שהוא למעשה דיודה שפולטת אור. לאחר מספר גלגולים, שנים וחוקרים שונים שפיתחו דיודות שפולטות אור בצבעים שונים, הפקת אור לבן בעוצמה מספקת לתאורה התרחשה רק בתחילת שנות ה-90 ותוך שנים בודדות, נורות אלו החליפו נורות רבות בתעשייה ובבתים בזכות יתרונות רבים וייחודיים.
המצאתה של נורת הלד במתכונתה הנוכחית, אף זיכתה את שלושת מפתחיה היפנים בפרס נובל לפיזיקה בשנת 2014.
מהם היתרונות הבולטים של תאורת LED?
תאורת הלד מאופיינת בכך שיש לה יתרונות רבים ומשמעותיים, שהפכו אותה לאחד מסוגי התאורה הפופולאריים והנפוצים ביותר בעולם התאורה כולו. בנוסף, מאפיין בולט נוסף של הטכנולוגיה מצוי ברבגוניות שלה, שמאפשרת שימושים שונים ומגוונים מאוד בתאורה זה.
הנה כמה מהיתרונות הבולטים שהפכו את תאורת הלד למוצלחת כל כך:
- חיים ארוכים – צריכת חשמל נמוכה, היא אחד הגורמים שמאפשרים לנורות אלו אורך חיים שנאמד כפי 15 ארוך יותר מחייה של תאורה סטנדרטית.
- יעילות אנרגטית – חסכון כלכלי משמעותי בצריכת החשמל, שמקנה צריכה מופחתת בכ-90% מתאורה רגילה.
- עמידות למכות – בשונה מרוב הנורות העדינות האחרות, נורות לד יוכלו לרוב לספוג מכות ולגלות עמידות שיכולה להפתיע גם אתכם.
- ידידותית לסביבה – נורות אלו נחשבות לאקולוגיות וירוקות, בזכות צריכת החשמל הנמוכה, אורך החיים ללא הצורך בהחלפה שלהן, פליטת חום נמוכה וכן בזכות כך שאינן מכילות חומרים רעילים או מזהמים.
- מגוון צבעים – אין עוד הרבה סוגי תאורה להם מגוון צבעים רחב כמו של תאורת ה-LED. מגוון זה תומך למעשה באפשרות למקם את המנורות במקומות שונים בתוך הבית וכן בחוץ, בגינה ובמרפסת.
אילו שימושים נפוצים בתאורה זו מוכרים לנו ואיזה פחות?
המאפיינים הנוחים והחסכוניים של תאורה הלד, לצד העמידות, החסכוניות ואורך החיים המרשים שלה, אפשרו שימושים שונים ומגוונים בטכנולוגיה. הנה כמה מהמוכרים שבהם:
- מסכי טלוויזיה
- תאורת חוץ
- גרילנדות ופסי לד
- תאורה סולארית
- תאורת צגי מחשב ומסכי טלפון
- רמזורים
- שלטי חוצות
- נורות בקרה
- נורות חיווי
כמובן שלתאורה זו יש עוד שימושים רבים אחרים, חלקם פחות מוכרים וכוללים למשל:
- הארת מבנים ופסלים
- תאורת מגרשי ספורט
- מסכי קולנוע
- פנסי רכבים
לאיפה תתאים תאורת לד?
תאורת לד תוכל להתאים כמעט לכל שימוש אפשרי שתעלו בראשכם. היתרונות הרבים שלה והיכולת להאיר באלגנטיות וביעילות רבה כל כך, מאפשרים למקם אותה באזורים חיצוניים ופנימיים ולמטרות שונות. תאורת לד תוכל למשל להתאים כתאורת גינה, כחלק מגופי תאורה פנימיים לבית ולחדרים השונים, כתאורת חירום, כתאורת הכוונה וחיווי ועוד.
בנוסף, תאורת LED יכולה להגיע בתצורות שונות כמו למשל כפסים למראות מוארות, גרילנדות, שרשראות תאורה לילדים, גופי תאורת FILAMENT עם נורות דמוי פחם, נורות לד לרצפה ולשולחן, כתחליפי הלוגן ועוד.